2021-02-18 10:08:22• hírek • Bede Emőke

Több mint 10 ezren próbálták illegálisan átlépni az országhatárt 2020-ban

A Román Határrendészet által nemrégiben közzétett kimutatás szerint a tavalyi esztendőben nem kevesebb mint 10.586 külföldi állampolgár próbálta meg jogtalanul átlépni Románia határait. Ezek közül 6.658-an a "belépőoldalon" érkeztek, 3.928-an pedig már elhagyni szerették volna az országot, amikor a határrendészek tetten érték őket. A jogtalan határátképéssel próbálkozók nagy része szervezett csoportokban érkezett, nagy részüket embercsempészek segítették – derül ki a beszámolóból.

Az idézett forrás szerint 2020-ban a feltartóztatott 1.426 migránscsoport mellett 363 olyan román vagy külföldi állampolgárt is elkaptak, akik az illegális határátlépésben segítették ezeket a személyeket. A migránsok közül 8.874 a zöldhatáron próbálkozott, 1.491-en különféle járművekbe bújva próbáltak átjutni egyik országból a másikba, 221 fő pedig más módszerekkel (pl. hamis utazási okmányok) szerette volna kijátszani a határőröket. Ami az elfogott illegális bevándorlók nemzetiségét illeti, a legtöbben Afganisztánból, Szíriából, Irakból, Törökországból, Marokkóból, Algériából, Pakisztánból, Bangladesből, Egyiptomból és Szomáliából érkeztek.


A 2019-es évhez képest 184 százalékkal több illegális határátlépéssel próbálkozó személyt tartóztattak fel, azaz számuk szinte megkétszereződött.


Szatmár megyében is voltak kiemelkedő esetek

2020-ban a máramarosszigeti határrendészet által ellenőrzött területen (Szatmár, Máramaros és Suceava megye) 109 felderítő akciót szerveztek, melyek nyomán 397, illegális határátlépéssel próbálkozó bevándorlót sikerült feltartóztatni, illetve elfogtak 15 embercsempészt is. A legkiemelkedőbb fogások közül a határrendészet kiemeli azt a júniusi esetet, mely során a nagykárolyi kollégák két, a határ irányába tartó kisbuszban 33 külföldi állampolgárra bukkantak. A 33 férfi és a 2 nő első körben Magyarországra szeretett volna eljutni, majd onnan Ausztriába és Németországba vitt volna útjuk. A szíriai, szomáliai és líbiai migránsokkal szemben jogtalan határátlépés kísérlete, a két sofőr ellen pedig embercsempészet miatt indítottak nyomozást. Erről részletesebben ide kattintva elérhető cikkünkben írtunk.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: